Professioneel advies en begeleiding
100 % focus op akoestiek
Maatwerk producten
Vraag een offerte aan
0
Professioneel advies en begeleiding
100 % focus op akoestiek
Maatwerk producten

Door MP, 26 januari 2021

De stille kracht...

De stille kracht 

Of eigenlijk ook; De kracht van stilte...

Iedereen kent het gevoel van paniek. Je raakt in verwarring en bent gedesorienteerd.

En vaak is paniek een rechtstreeks gevolg van herrie: luide stemmen, schreeuwen, onverwachte geluiden, een knal, een blaffende hond. Sterke geluiden zijn vaak een signaal voor gevaar. De mens is een vluchtdier en is voor zijn veiligheid deels afhankelijk van het tijdig kunnen vluchten voor bedreigingen. Vaak is een onverwacht geluid een voorbode van een gevaarlijke situatie. Denk maar eens aan het toeteren van een auto; een luide claxon wijst je plotseling op een gevaarlijke situatie en jij moet die zien te ontwijken. Anders word je aangereden. 

En zo is het met veel geluiden: als je veel luide geluiden waarneemt is dat vaak een teken dat je moet uitkijken. Dat zorgt ervoor dat het moeilijk is je te concentreren op je werk of op een normaal gesprek. Door de herrie wordt je rust verstoord.

Denk maar eens aan vredige en veilige plekken: een stille plek in het bos, een beschut hoekje in je huis, je slaapkamer. Plaatsen waar het rustig is - waar het stil is. Rust en stilte is essentieel om je te ontspannen.

Stilte reduceert stress. Stilte in je omgeving leert je; hier ben je veilig, hier kun je doen wat je wilt en hoef je niet alert te zijn. Hier kun je rustig werken of een goed gesprek voeren. 

Stilte is met andere woorden bijzonder krachtig. En doordat je stilte zélf kunt creëren wordt het een instrument wat je kunt inzetten om prettige en comfortabele plekken te maken in je omgeving, je huis of werkplek. Je kunt door akoestisch werkende producten in te zetten zélf actief de ruimte beinvloeden en veranderen van een lawaaig kantoor in een serene werkplek. Je kunt je eetkamer zo rustig maken als je zelf wilt. 

Goede akoestiek zorgt ervoor dat je je veilig en prettig voelt en dat je je veel beter kunt concentreren. Het is een instrument van onschatbare waarde.

Ik vertel altijd graag het verhaal van leerlingen op een school. Wanneer de akoestiek in een klaslokaal slecht is wordt het voor kinderen moeilijk om de lessen te volgen. Kinderen verstaan de leerkracht gewoon niet zo goed. De leerkracht moet echt moeite doen om gehoord te worden en raakt daardoor vermoeid. Veel leerkrachten klagen over stemproblemen. Wanneer kinderen vervolgens niet goed meekomen in het onderwijs wordt meestal gedacht dat ze het niveau van de lessen niet aankunnen. Maar als ze in werkelijkheid gewoon niet kunnen verstaan wat er precies gezegd wordt omdat de akoestiek in de klas heel beroerd is dan is dat een hele foute conclusie! Kinderen die zich door slechte akoestiek slecht kunnen concentreren in de klas vallen vaak buiten de boot. Ze krijgen een lager schooladvies en worden daarmee beperkt in hun ontwikkeling. Daarmee wordt schade toegebracht.  Ook voor leerkrachten is er veel te winnen met verbetering van akoestiek. Veel leerkrachten ervaren stress in lawaaiige klassen; ze hebben stem- en hartproblemen. Dit heeft aanzienlijke invloed op ziekteverzuim. Dat kan allemaal beter; slechte akoestiek als oorzaak van veel problemen kan verholpen worden. 

Goede akoestiek zorgt ervoor dat mensen zich prettiger voelen, makkelijker een gesprek kunnen voeren of les kunnen geven. Het zorgt voor rust en veiligheid.

 

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »