Professioneel advies en begeleiding
100 % focus op akoestiek
Maatwerk producten
Vraag een offerte aan
0
Professioneel advies en begeleiding
100 % focus op akoestiek
Maatwerk producten

Door MP, 27 januari 2021

Over Akoestiek Labels

Goede akoestiek is enorm belangrijk- bijvoorbeeld om geconcentreerd te kunnen werken. Akoestiekbeheersing is erop gericht om geluidsreflecties binnen een ruimte te verminderen. Voor het verbeteren van akoestiek wordt een geluidsabsorberend product aangebracht in een ruimte. Het geluid verdwijnt dan in het materiaal.  

Om een akoestisch product te beoordelen krijgt het ons akoestiek label. Zo maken we direct duidelijk inzichtelijk wat de kwaliteit is. Immers, een product met een lagere absorptiewaarde is niet per definitie een ongeschikt product. Van sommige producten is soms simpelweg meer nodig om tot het zelfde resultaat te komen.

De formule voor Akoestiek Labels

We beoordelen op vier criteria:

Absorptie / Oppervlakte / Duurzaamheid en Prijs/Kwaliteit

Elk criterium wordt globaal beoordeeld en daaraan worden maximaal 3 punten toegekend: 3 punten staat voor goede eigenschappen en 1 voor een slechte score.

Dit is de formule:

Absorptiewaarde + akoestisch oppervlakte + duurzaamheid + prijs-kwaliteitverhouding = label

Akoestieklabels grafiek

1. Absorptiewaarde

De mate van absorptie wordt gemeten in een speciale testruimte. Uit die meting rolt vervolgens een waarde, weergegeven in een grafiek, die we de absorptiewaarde of absorptiecoëfficiënt noemen. De absorptiewaarde geeft de akoestische prestatie van materialen weer. De waarde (tussen 0 en 1) geeft aan in welke mate het materiaal geluid opneemt en omzet in warmte. Bij een waarde van 0 vindt geen absorptie plaats maar wordt het geluid volledig weerkaatst. Bij een waarde van 1 worden geluidsgolven volledig geabsorbeerd.

- Producten met een waarde 0,7 – 1,0 krijgen drie punten in de categorie Absorptiewaarde.
- Producten met een lage waarde, 0,3 – 0,6, krijgen 2 punten
- Vanzelfsprekend krijgen producten met een waarde 0 tot 0,2 slechts 1 punt. 

2. Akoestische Oppervlakte


Akoestische producten zijn behalve op de akoestische werking  ook te beoordelen op het akoestisch oppervlakte dat zij hebben. Hoe groter het oppervlakte is, hoe meer geluidsreflecties zij kunnen opvangen. Omdat dit net zo van essentieel belang is als de absorptiewaarde, beoordelen we deze in een aparte categorie.  

- Producten met matige absorptiewaarde van 0,3 tot 0,6 met een extra groot oppervlakte krijgen toch 3 punten

- Wandpanelen of plafondpanelen die direct tegen het plafond zijn bevestigd hebben slechts aan één zijde absorptie vermogen. Scheidingswanden, zwevende panelen en verlichting hebben twee zijden en daarmee een grote akoestisch oppervlakte. 

- Sommige producten hebben slechts een heel dunne laag absorberend materiaal. Dit zie je terug in de punten.

3. Duurzaamheid


Een groen productieproces, materialen die gerecycled kunnen worden, vervangbare onderdelen en de levensduur van een product zijn enorm belangrijk. Daarom belonen we écht groene producten graag met 3 punten. 

4. Prijs-kwaliteitverhouding 


De bovenstaande categorieën dragen natuurlijk bij aan de prijs-kwaliteitverhouding maar ook de afwerking van producten, de praktische bruikbaarheid en de optionele keuzes zoals stoffen, kleuren, bevestigingen en een heleboel andere opties verdienen punten. 

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »